Předložky v písňovém textu

Diskuze o používání profesionálního software pro hudební notaci pro PC i Macintosh. Dotazy můžete položit ohledně všech verzí notačního software MakeMusic. Finale, Finale Allegro, Finale Guitar, Finale PrintMusic, Finale SongWriter, Finale NotePad.

Předložky v písňovém textu

Příspěvekod ZUS Netolice » úte úno 07, 2006 8:42 am

Jak oddělit předložky v písňovém textu. Např. "sná-mi" má být správně
"s ná-mi". Prosím napište postup.
Děkuji V. Kazda
ZUS Netolice

Předloľky

Příspěvekod Štefan Pernecký » úte úno 07, 2006 9:42 am

Za předložkou napište netisknutelný znak. Klávesová kombinace ALT+0160 a pokračujte dále v textu.
Štefan Pernecký
Site Admin

Příspěvekod Jiri Novak » pon úno 27, 2006 6:32 pm

Jo, jo, oddělení slabik čárkou pomocí ALT+0160 je specialita Finale. Jednou jsem potřeboval rozdělit slovo, které pokračovalo na druhé stránce a proto jsem potřeboval pomlčku i na druhé stánce. Použil jsem ALT+0150 a pomlčka byla na světě!
Jiri Novak

diky za super tip. David

Příspěvekod davidkv » stř dub 26, 2006 12:28 pm

:D
davidkv

Příspěvekod Jirik » pát kvě 26, 2006 8:14 am

Ano znak Alt+0160 je opravdu ten spravny, nicmene neni to zadna specialita finale. Tento znak se jmenuje nedelitelna ci chtete-li pevna mezera a pouziva se bene ve veskere profi sazbe textu. Cestina nepripousti ponechat jednopismenne predlozky (k, s, v, z...) na konci radku a proto se to resi prave pevnou mezerou. Uz tri vezre to u nekterych predlozek umi pouzivat i "hloupy" Word - zapnete si zobzarovani netisknutelnych znaku a uvidite, ze treba "k" je s následujícím slovem spojeno malým krouľkem... Takto to fungluje dnes snad uz ve vsech solidnich editorech textu. Bohuzel word to nedela dusledne pro vsechny ceske jednoznakove predlozky.
Jinak jeste Alt 0150 je pomlcka "?" zatimco k deleni slov se pouziva spojovnik "-", ale to nemam ve Finale vyzkousene. Myslim, ze by v pripade dalsiho nuceneho deleni slov melo stacit v Lyr. editoru do toho slova vnutit prave dalsi spojovnik a ne pomlcku. Ale je mozne, ze si Finale postavi hlavu a ta omlcka je jedinym resenim. Opravdu nevim. Spravne to ale neni, dokonce ani v Americe :-)
Jirik

Zpět na Notační software - Finale