předtaktí

Diskuze o používání profesionálního software pro hudební notaci pro PC i Macintosh. Dotazy můžete položit ohledně všech verzí notačního software MakeMusic. Finale, Finale Allegro, Finale Guitar, Finale PrintMusic, Finale SongWriter, Finale NotePad.

předtaktí

Příspěvekod Igor Vasil » pon bře 13, 2006 1:19 pm

Poradí mi někdo, jak dosáhnout toho, aby když napíšu do partu předtaktí, tak aby na konci skladby, nebo v repetici mi jaksi nepřebývaly doby?
Dík
Igor Vasil
 
Příspěvky: 1
Registrován: pon bře 13, 2006 1:12 pm

Předtaktí

Příspěvekod Štefan Pernecký » pon bře 13, 2006 6:47 pm

Předtaktí ve FINALE 2006 řeším takto.
Předpokládejme, že máme 4/4 takt a potřebujeme např. začínat půlovou notou. Ve FINALE klepneme na Time Signature Tool a poklepeme v prvním taktu. Objeví se dialogové okno Time Signature v něm je důležité mít rozbalenu nabídku Options. V horní části vpravo zadáme 2/4 takt, zadáme pouze pro takt č.1, přesuneme se do spodní levé části okna kde musí být zaškrtnuto Use a Different Time Signature for Display a vpravo od něj zaškrtnuto Abbreviate. Pokud potřebujete, aby byl první takt počítán jako předtaktí, nikoli jako první, musíte po této operaci zadat v Options Pickup Measure požadované půlové předtaktí.
Štefan Pernecký
Site Admin
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon lis 21, 2005 3:53 pm

Příspěvekod Jiri Novak » čtv črc 13, 2006 10:14 am

Je několik způsobů jak napsat predtaktí. Jeden z nejrychlejších (nevím jestli patří mezi zprávné) je napsat noty a před ně pomlky, které zmizí pomocí klavesy "o". Na konci udělám totéž Je to ale jen pro tisk. Při přehrávání tam budou pomlky navíc.
Jiri Novak
 
Příspěvky: 8
Registrován: úte lis 08, 2005 6:47 pm

Příspěvekod Jirik » pon črc 31, 2006 2:48 pm

A neni jaksi nejjednodušší prostě Options a Pickup Measure?
Jirik
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte pro 27, 2005 11:27 am

Předtaktí

Příspěvekod Štefan Pernecký » pát srp 04, 2006 7:14 pm

Ano, ale jen pro grafiku. Pro korektní přehrávání ne.
Štefan Pernecký
Site Admin
 
Příspěvky: 11
Registrován: pon lis 21, 2005 3:53 pm

Příspěvekod Jirik » pon srp 14, 2006 7:56 pm

Aha to je opravdu mozne, nepouzivam to tak, nenapadlo me to. jA si pak vzdy notaci ukladam jako MIDI a upravuji dale v nejakem sekvenceru, kde mam pocit ze jde vse snaz.
Jirik
 
Příspěvky: 11
Registrován: úte pro 27, 2005 11:27 am


Zpět na Notační software - Finale

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník