Diakritika na Mac

Diskuze o používání profesionálního software pro hudební notaci pro PC i Macintosh. Dotazy můžete položit ohledně všech verzí notačního software MakeMusic. Finale, Finale Allegro, Finale Guitar, Finale PrintMusic, Finale SongWriter, Finale NotePad.

Diakritika na Mac

Příspěvekod jindracer » pát bře 01, 2013 1:49 pm

Dobrý den. Potřebuji poradit s diakritikou. Mám Finále 2011 a přešel jsem na Mac. Mám problém s diakritikou. Když chic nazvat skladbu česky a je tam třeba háček, tak mi to oznámí, že to nejde. Jak už jeden z nás na fóru zmiňoval, pod win to bylo možné nastavit. Vše ostatní funguje bez problémů. Díky za radu. Jindra
jindracer

Re: Diakritika na Mac

Příspěvekod Jaromir » ned bře 03, 2013 11:40 am

Dobrý den, problém, který popisujete, je skutečně velmi nepříjemný. Jsou v zásadě dvě řešení.
Buď použít prastaré fonty, ještě ze Systému 9, měly v názvu "CE". Pokud je nemáte, mohu jich pár poslat mailem, sám mám zkušenost s TimesCE a PalatinoCE. Ozvěte se když tak na "finale@ritornel.com".
Druhá varianta je Upgrade na Finale 2012, kde konečně výrobce zavedl kódování Unicode, takže všechny fonty fungují i s češtinou i na Macu.
Jaromir
Site Admin

Re: Diakritika na Mac

Příspěvekod vendaamatej » ned dub 14, 2013 8:08 pm

Dobrý den, mám Finale 2008 a MAC OS X Verze 10.7.5 a také bojuju s diakritikou v textu písně tak i v názvech. Mohl by jste mi prosím poslat ty dva fonty, o kterých se zmiňujete výše? Moje adresa je virtuosidituba@gmail.com. Děkuju za pomoc.
vendaamatej

Zpět na Notační software - Finale