Posuvky

Diskuze o používání profesionálního software pro hudební notaci pro PC i Macintosh. Dotazy můžete položit ohledně všech verzí notačního software MakeMusic. Finale, Finale Allegro, Finale Guitar, Finale PrintMusic, Finale SongWriter, Finale NotePad.

Posuvky

Příspěvekod Karel » čtv bře 07, 2013 8:15 am

Dobrý den. Narazil jsem na zajímavou věc, a potřeboval bych s tím poradit. Ve skladbě která je v E dur jsem jednom hlasu snížil notu dis2 odrážkou na notu d2 a v další době jsem už potřeboval notu dis2 v jiném hlasu. Finále 2011b ale k notě dis2 nepřidalo křížek aby odrážku vyrušilo.
A s tím souvisí i další otázka. V dalších taktech se někdy také vyskytuje původní posuvka v závorce, jak tam zadává? Jde to nastavit nějak automaticky?

Doufám, že jsem to napsal srozumitelně.

Děkuji za rady. :-)
Karel

Re: Posuvky

Příspěvekod Jaromir » čtv bře 07, 2013 11:03 pm

Dobrý den, kontrola posuvek mezi více hlasy skutečně automaticky neprobíhá. Můžete ale kdykoli zobrazit jakoukoli posuvku pomocí příslušné klávesové zkratky, kterou najdete, když rozvinete nabídku Simple -> Simple Edit Commands -> Accidentals -> Show/Hide Courtesy Accidental. Co se týče pomocných posuvek v závorkách, stojí za to vyzkoušet plug-in, nazvaný Cautionary Accidentals (v nabídce Plug–ins -> Note, Beam and Rest Editing). Je tam řada nastavení, je třeba najít to, které vám bude nejlépe vyhovovat. Jinak závorku kolem posuvky lze také aktivovat "ručně", v Simple Entry pomocí klávesy "P".
Jaromir
Site Admin

Zpět na Notační software - Finale