Dvě skladby na jedné stránce

Diskuze o používání profesionálního software pro hudební notaci pro PC i Macintosh. Dotazy můžete položit ohledně všech verzí notačního software MakeMusic. Finale, Finale Allegro, Finale Guitar, Finale PrintMusic, Finale SongWriter, Finale NotePad.

Dvě skladby na jedné stránce

Příspěvekod Becherius » pon črc 21, 2008 10:29 am

Dobrý den,
Zajímalo by mně, jestli finale umí dvě nebo více skladeb v jednom projektu. Píšu noty pro děti a chtěl bych mít třeba dvě, nebo tři lidové písničky na jedné stránce. Když je mám uložené zvlášť, tak se nedá dělat nějaká společná úprava a tisne se každá na zvláštní stránku. Řešil jsem to tak, že jsem je posílal na virtuální tiskárnu, která ukládala do BMP, ale připadá mi, že by to snad mělo umět i přímo finale.
Předem děkuji za odpovědi
Becherius

Re: Dvě skladby na jedné stránce

Příspěvekod Paveldan » pon črc 21, 2008 6:26 pm

Dobrý den, jde to poměrně jednoduše: Dopíšete jednu písničku a ukončíte ji závěrečnou taktovou čarou (nejlépe na konci řádku - musíte být ovšem v Page View). Předpokládejme, že další písnička bude mít jiné metrum i předznamenání, proto proveďte změnu. Na konci řádku se objeví návěstí,upozorňující, že dochází ke změně taktu a předznamenání. Teď jde jen o to, toto návěstí odstranit. Následující postup se týká verze Finale 2008, ale je podobný i u dřívějších verzí. Aktivujte Measure Tool a dvojklikněte na koncovou taktovou čáru (měla by to být ona výše zmíněná finálová těsně před návěstím). Otevře se dialogové okno. V něm zaškrtněte volbu Hide Cautionary Clefs, Key and Time Signatures. Klikněte OK a když se vrátíte do notového záznamu, návěstí zmizí. Nyní si pomocí Page Layout Tool odsaďte další řádek a můžete psát novou písničku s novým předznamenáním (případně i taktem).
Paveldan

Příspěvekod Becherius » úte črc 22, 2008 1:38 pm

Děkuji za odpověď, zkusil jsem si to a celkem to funguje. Jenom nevím, co dělat v případě, že chci aby bylo taktové označení nebo předznamenání stejné, jako u předchozí skladby. Nechce se pak znovu zobrazit. Také číslování taktů pokračuje dál.
Becherius

Příspěvekod Paveldan » úte črc 22, 2008 5:41 pm

Dobrý den, i to je řešitelné: vyberte si dotčený takt, poté zvolte Measure Tool a vlevo dole vyberte z rolovací nabídky Time Signature : Always Show (ukaž vždy). A ejhle, na začátku dotčeného taktu naskočí označení metra (byť je i stejné jako u předchozí písničky). Návěstidlo z konce předchozího řádku už odstranit umíte. A ještě k těm číslům taktů. Vzhledem k tomu, že se jedná o písničky pro děti, nejsou čísla taktů potřeba a můžete je jednoduše skrýt. Ale není problém je číslovat opět od jedničky.
Opět přijde ke slovu Measure Tool. Klikněte na jeho ikonku a v menu nahoře vyberte Measure. Rozbalí se vám nabídka a z ní vyberete Edit Measure Number Region. Otevře se dialogové okno a tem hned nahoře vidíte Region 1, measure 1 to 999 ........... Pod tím je nabídka stejná, jen v okénku THROUGH změníte číslo 999 na číslo taktu, kterým první písnička končí. Třeba 15. Pak kliknete vpravo nahoře na tlačítko ADD. Objeví se řádka začínající tentokrát region 2, measure 1 to 15. Pod tím změníte čísla v okénkách. Do okénka INCLUDES MEASURE napíšte 16 (to je první takt nové písničky) a do THROUGH napište číslo taktu, kterým druhá písnička končí. Třeba 31. A pokud chcete, aby se vám na začátku druhé písničky objevilo u prvního taktu číslo 1, odklikněte zatržení u volby HIDE FIRST MEASURE NUMBER IN REGION. Toť vše.
Paveldan

Příspěvekod Becherius » stř črc 23, 2008 5:23 pm

A ještě drobnost, kdybych chtěl například aby jedna z těch skladbiček byla pro dvě kytary a tudíž byla na dvou osnovách a ta další jen pro jednu kytaru. Přišel jsem na to, jak skrýt celou osnovu, ale ne třeba jen několik taktů.
Becherius

Příspěvekod Paveldan » stř črc 23, 2008 6:55 pm

Page Layout, pak Optimize systems
Paveldan

Zpět na Notační software - Finale